'Elektronik imza daha iyi hizmet anlamına geliyor'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2013 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, elektronik imzanın yaygınlaşmasının, devletin vatandaşlara, şirketlerin de müşteri ve çalışanlarına daha iyi hizmet veriyor olması anlamına geldiğini belirtti.

Yapılan açıklamada, elektronik imzanın Türkiye'de 2005 yılında kullanılmaya başlandığı ve 2005'ten bugüne kadar geçen sürede E-GÜVEN tarafından 300 bin nitelikli elektronik sertifika üretildiği kaydedildi.

Açıklamada konuyla ilgili görüşlerine yer verilen E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, ''Kamu ve özel sektör talepleri doğrultusunda Türkiye'deki nitelikli elektronik sertifikaların önemli bir bölümünü tek başına sağlama başarısını gösteren E-GÜVEN'in sunduğu hizmetler üzerinden 2012 yılında 36 milyon adet doğrulama işlemi yapıldı. Elektronik ortamda yapılan işlemlerin kayıt altına alınması, elektronik verilerin üretildiği ve değiştirildiği zamanın tespit edilmesi odağında ise 1 milyon 200 bin zaman damgası işlemi yapıldı'' dedi.

Orhun, 2012 yılında yürürlüğe giren yeni Ticaret Kanunu'nun elektronik imza kullanımını önemli oranda arttıracağına dikkati çekerek, ''Elektronik imza; e-devlet, e-şirket ve e-vatandaş gibi tanımların altında yatan mantığın olmazsa olmazı. Bu nedenle elektronik imzanın yaygınlaşması devletin vatandaşlara, şirketlerin de müşteri ve çalışanlarına daha iyi hizmet veriyor olması anlamına geliyor. E-GÜVEN de bu konuda üstlendiği misyon uyarınca elektronik imzaların yaygınlaşması için önemli çalışmalar yapıyor. Diğer taraftan Yeni Türk Ticaret Kanunu sayesinde elektronik imza ticaret hayatının içine de vazgeçilmeyecek şekilde girmeye başladı'' dedi.

2012'de üretilen sertifikaların yüzde 70'inin Marmara Bölgesi'nden alındığını, yüzde 8'ini Ege Bölgesi'nden ve yüzde 5'le de Akdeniz Bölgesi'nden aldığını belirterek, şunları kaydetti:

''2011 yılında ikinci sırada olan İç Anadolu Bölgesi 2012'de e-imza kullanımında ilk üçte yer alamadı. Marmara Bölgesi'nde e-imzanın yoğun kullanıldığı ilk üç il ise İstanbul, Kocaeli ve Bursa oldu. Kullanıcıların yaş kırılımlarına bakıldığında 25-40 yaş arası kullanıcıların yüzde 48'lik bir dilimi oluşturduğu ortaya çıktı. 40 yaş üzeri kişilerin yüzde 47'lik bir bölümü temsil ettiği yaş kırılımı analizinde kalan yüzde 5'lik grubun ise 18-25 yaş arası olduğu belirlendi. Standart teknoloji kullanımında yaş büyüdükçe düşen oranın, e-imza kullanımı özelinde arttığı gözlemlendi.''

e-imza sahipliği doğrultusunda yapılan analizlerde, 2012'de üretilen sertifikaların yüzde 5'inin 2 yıllık, yüzde 15'inin 1 yıllık, yüzde 80'inin ise 3 yıllık kullanım dönemleri için oluşturulduğuna dikkati çeken Orhun, ''e-imza sahiplerinin daha çok uzun vadeli kullanımları tercih ettikleri ortaya çıktı'' dedi.

Muhabir: Murat Birinci

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber